Zastanawiasz się jak prawidłowo zarządzać żywnością? Przyłącz się do warsztatów, które będą prowadzone w Leśnej Chatce na Barbarce. Chcemy podzielić się z tobą wiedzą, jak przeciwdziałać marnotrawstwu żywności i skutecznie gospodarować jedzeniem.
Aż 60% Polaków przyznaje, że wyrzuca chleb, a 57% przyznaje się do wyrzucania owoców i warzyw. Nieznacznie mniej, bo około 50%, marnuje wędliny oraz napoje mleczne. Jeśli zastanawiasz się nad tym, dlaczego tak wiele żywności trafia do kosza, jakie są przyczyny tego zjawiska i jakie działania sprzyjają marnowaniu jedzenia, zapraszamy Cię na nasze warsztaty.
Pierwsze spotkanie odbędzie się 18 października 2024 roku między godziną 13:00 a 17:30 w Małym Bistro w Leśnej Chatce na Barbarce. Godziny zostały dostosowane do rozkładu jazdy autobusów MZK – przystanek Barbarka znajduje się tuż obok Leśnej Chatki.
Podczas pierwszego spotkania, eksperci od edukacji ekologicznej wraz z kucharzami, skupią się na problemie marnowania pieczywa. Warsztaty są skierowane do dorosłych mieszkańców Torunia, którzy chcą dowiedzieć się jak przygotowywać posiłki generujące minimalną ilość odpadów.
Informacje o dwóch kolejnych warsztatach, ich terminach i lokalizacjach, będziemy przekazywać na bieżąco. Rejestracja na spotkanie jest obowiązkowa – liczba miejsc jest ograniczona, a o udziale decyduje kolejność zgłoszeń. Aby się zapisać, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 56 657 60 89 lub 85.
Warsztaty są częścią projektu „Ograniczaj segreguj, odzyskuj – Toruń wie jak postępować z odpadami”, który jest finansowany ze środków Gminy Miasta Toruń.